Sundhedsstyrelsens informationsindsats om kroniske smerter er i gang

Endelig. Efter at Verdenssundhedsorganisationen WHO for første gang i januar 2020 anerkendte kroniske smerter som selvstændige sygdomme, er der blevet sat tid og penge af til at igangsætte en kampagne på dansk plan. Kampagnen hedder “AVLIV – Myter om kroniske smerter”. Jeg er blevet taget med på råd undervejs i tilblivelsen, og jeg er meget glad for resultatet indtil videre.

Hvorfor er kampagnen så vigtig?

1,3 millioner (én. komma. tre. millioner!) danskere lider af kroniske smerter i større eller mindre grad. Alligevel er det et område, der ikke bliver belyst særlig godt, samt en patientgruppe, der ofte bliver mødt med skepsis. Det betyder dårligere behandling i sundhedsvæsenet, udfordringer på jobmarkedet og problemer med at få sociale relationer til at fungere.

Informationsindsatsen har derfor til formål at “skabe dialog og aflive de myter og fordomme, som personer med kroniske smerter møder i deres hverdag,” skriver Sundhedsstyrelsen. Og hvorfor er det nu, at det er så vigtigt at belyse? For mig handler det om at blive set som et mere ‘normalt’ menneske. Ofte bliver man som kroniker enten mødt af skepsis og mistillid eller medlidenhed. Fælles for begge ender af spektret er, at det involverer en hel del berøringsangst. Hvis vi ikke gør op med den, kommer vi aldrig problemet til livs.

Fordi mange kronikere netop bliver mødt med skepsis som det første, modtager mange først den rette behandling så sent i deres forløb, at smerterne allerede har udviklet sig til at blive meget mere alvorlige. Mere information, mindre berøringsangst og langt bedre støtte til kronikere kunne måske være med til, at langvarige smertetilstande opdages og behandles hurtigere, så færre skal gå igennem et årelangt helvede i sundhedssystemet for til sidst at blive opgivet.

Hvad går kampagnen ud på?

Første del af informationsindsatsen omhandler kronikere og de nære relationer. Ikke overraskende har Sundhedsstyrelsen nemlig fundet ud af, at der ofte opstår misforståelser, når pårørende ikke forstår den smerteramtes situation. Det går ud over livsglæden for den smerteramte. Og livsglæde er desværre ikke noget, man altid har i overflod som kroniker.

”Rigtig mange af disse personer skal leve med at have ondt. Behandling kan være kompleks, og den kan ikke altid fuldstændigt lindre smerterne. I Sundhedsstyrelsen vil vi gerne bidrage til, at denne store gruppe af personer i vores samfund bliver mødt af en større forståelse fra deres omgivelser – og det kræver større viden om deres situation,” siger Marlene Øhrberg Krag, Centerchef i Sundhedsstyrelsen, i en nyhedsartikel om kampagnen.

Hun fortsætter: “Det er et område, der kræver faglig bevågenhed. 1.3 millioner danskere lider af kroniske smerter – til sammenligning har 235.000 danskere diabetes. Og nu hvor vi ved, at der skal en større forståelse og accept til i samfundet, har vi igangsat en national informationsindsats på baggrund af afdækningen.”

Klik gerne på linket nederst på denne side, hvor der er en ret fin video om det at have kroniske smerter, som et dygtigt bureau har lavet i samarbejde med en hel masse af os kronikere.

Jeg glæder mig til at se, hvad der kommer ud af kampagnen.

Hvis man skulle koge mig ned til et koncentrat, en bouillonterning af mine værdier og motivationer, så ville det blive til 1 del tekstforfatter, 1 del kroniker og 1 del katteglad pizzaelsker. Det er forhåbentlig ikke for mange dele
Indlæg oprettet 14

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen