Vidste du, at omkring 850.000 voksne danskere lider af kroniske smerter? Det er cirka hver femte dansker over 18 eller 20% af den voksne befolkning. Hvis du har ti kollegaer, så er der statistisk sandsynlighed for, at to af dem lever med kroniske smerter.
Hvad er smerte? Hvordan er akut smerte anderledes end kronisk smerte? Hvordan føles det? Kan man behandle det? Hvad gør man, hvis en man kender er kronisk syg?
For hver person man spørger, vil man få et nyt svar. Jo flere svar, jo mere nuanceret et helhedsbillede. Derfor har jeg startet Smerteland.
Smerteland fungerer som en platform for andre smertepatienter, deres pårørende samt professionelle, der arbejder med kronisk smerte. Vi har meget at lære af hinanden – hvis vi tager os tid til at dele med hinanden – og lytte, selvfølgelig.
Fra smerte til styrke
Jeg har efterhånden erkendt, at jeg skal leve med kronisk smerte. Sådan er det bare. Nu arbejder jeg med den frem for imod den ved at prøve at lære den bedre at kende. Det gør jeg blandt andet ved igennem Smerteland at indsamle viden fra andre, der har det ligesom mig.
Og så tænker jeg på smerten som en styrke. Det lyder måske lidt tumpet, for man kan jo ikke rigtig omsætte smerten til noget positivt, det er i sagens natur umuligt. Men jeg synes, at min smerte gør mig lidt bedre som menneske. Jeg giver ikke op så let og jeg tror mere på mig selv og at jeg nok skal komme igennem dagene – fordi jeg ikke har andre muligheder. Og det er helt klart en styrke.
Jeg har valgt at bruge ordet “erkendelse”, fordi jeg ikke bryder mig om “accept”. At acceptere er for mig det samme som at give op. Men måske virker det for dig! Acceptere, tolerere, affinde sig med, erkende. Så længe du tænker på det som en del af dig, du skal leve med frem for noget, du hele tiden vil forsøge at bekæmpe.
Vil du være med?
Smerteland er et univers for andre kroniske smertepatienter og deres omverden, der – ligesom mig – skal leve med daglige udfordringer.
Kontakt mig her.